Keytrade Bank Mijnentocht, gloednieuw loop- en wandelevenement tussen mijnen van Zolder en Beringen

mijnentocht1310B

Een uniek decor van betoverende natuur en industrieel erfgoed met een historisch tintje. De eerste editie van de Keytrade Bank Mijnentocht in Heusden-Zolder en Beringen heeft alles om van je loop- of wandeltocht een buitengewone ervaring te maken. Afspraak op zondag 19 december. De inschrijvingen zijn nu geopend.

Exact twee jaar na de Warmathon heeft Beringen dus opnieuw een loop- en wandelevenement dat duizenden deelnemers zal lokken. Op het parcours maken de deelnemers kennis met het historische mijnerfgoed dat het Limburgse panorama mee kleurt en een verrassend stukje natuur.

“Het is een unieke combinatie die garant staat voor een uitzonderlijke beleving”, vertelt Thomas Vints, burgemeester van Beringen. “Ik ben bijzonder trots dat we met de Keytrade Bank Mijnentocht opnieuw een knap evenement in Beringen mogen ontvangen. Dat was een van de ambities van de nieuwe bestuursploeg. Alle ingrediënten zijn aanwezig om er een topdag van te maken.”

Ook Mario Borremans, de burgemeester van Heusden-Zolder, is verheugd de Keytrade Bank Mijnentocht in zijn gemeente te mogen verwelkomen: “Heusden-Zolder staat sinds jaar en dag gekend als topsportgemeente. Onze mooie mijngemeente is dan ook dé thuishaven voor tal van disciplines en evenementen. Ik ben oprecht fier dat een topevent zoals de Keytrade Bank Mijnentocht het historische mijnterrein van Heusden-Zolder gekozen heeft als startpunt. Een interessante manier om erfgoed en sportbeleving met elkaar te verbinden. Tot slot wil ik de intergemeentelijke samenwerking met onze buren uit Beringen even aanstippen. Het is altijd leuk om de handen in elkaar te slaan en zo onze mijnstreek extra in de verf te zetten.”

Drie parcoursen, extra klimuitdaging

De deelnemers aan de Keytrade Bank Mijnentocht op zondag 19 december kunnen kiezen uit drie verschillende parcoursen: 7, 15 en 20 km. De omloop van 7 km vertrekt en komt aan in Beringen en is de perfecte mix van natuur en geschiedenis. Starten doe je op het historische Kioskplein en onderweg loop je langs de voormalige mijncité, door het oude stadion van FC Beringen – dat vroeger wekelijks 20.000 voetballiefhebbers aantrok – het park van de mijndirecteur en het kolenspoor. Via dit spoor werden vroeger de kolen dwars door de cité van de kolenwasserij naar de kolenhaven gevoerd.

Het parcours van 15 km start aan de voet van de mijnschacht in Heusden-Zolder en brengt je via een 100 % natuurloop langs bos, heide, een stukje militair domein en terrils. Op het einde van het parcours volgt er een schitterende passage door de mijngebouwen én staat er – in plaats van sportdrank – voor een keer een verfrissende Koolputter klaar om het mijnstof door te spoelen. De mijn van Beringen is authentiek en bewaard alsof de sluiting in 1989 gisteren was.

De diehards kunnen met de Terril Challenge kiezen voor een extra uitdaging: het parcours van de 15 km wordt uitgebreid met de beklimming van de terrils van Zolder én Beringen. De pittige extra kilometers brengen de totale afstand van het parcours op 20 km, maar het fascinerende uitzicht over de provincie Limburg maakt de beklimming absoluut de moeite waard. Het mooiste uitzicht over de streek! Bij helder weer kan je hier kilometers ver kijken.

Aan de Terril Challenge is bovendien een apart klassement mét prijzen verbonden. Wie is het snelste op de twee terrils? Smeer die benen al maar in!

Uitkijken naar het eerste startschot

“Keytrade Bank is bijzonder trots om mee zijn schouders te zetten achter dit nieuwe initiatief waarbij deelnemers een heel mooi stuk natuur in Limburg kunnen ontdekken”, aldus Steven De Backer, Communication and Activation Manager bij Keytrade Bank. “De mix van puur loopplezier en een pittige beklimming op de terrils maakt dat wij echt uitkijken naar het eerste startschot!”

“Dit evenement brengt natuur en sport samen”, zegt Tijs Lemmens, schepen van Sport in Beringen. “Dat is het extraatje waar mensen vandaag naar op zoek zijn. Verder waarderen we enorm dat een brede doelgroep beoogd wordt. De wandeltocht van 7 km is ook geschikt voor gezinnen en personen die minder frequent wandelen. Daarnaast komen duurlopers aan hun trekken tijdens de stevige tocht van 15 of 20 km. Zo kunnen we diverse groepen stimuleren om meer te bewegen, wat toch nog steeds van wezenlijk belang is voor ieders gezondheid.”

Voor organisator Golazo sports uit Paal-Beringen is dit een thuismatch. “Na het succes van de Warmathon rond de mijn van Beringen speelden we met het idee om de troeven van de mijnstreek te combineren met een groots evenement. We willen hier een traditie van maken en jaarlijks van looprichting veranderen. Zo zullen we in 2022 starten in Beringen en finishen in Heusden-Zolder. Dit nieuwe evenement maakt deel uit van de Keytrade Bank Nature Trail Series. Dat zijn de 7 mooiste natuurlopen van ons land. We zijn er van overtuigd dat we een paar duizend deelnemers verspreid over heel België kunnen aantrekken.” zegt Greg Broekmans.

Deel dit bericht